11% van alle vrouwen hebben in meer of mindere mate lipoedeem. Toch weet het overgrote deel van alle (para)medici in Nederland nog niet wat lipoedeem is.
Als iemand wel de diagnose lipoedeem krijgt, wordt er vaak gezegd dat er niets aan te doen is. ‘Leer er maar mee leven!’
Maar bij een tijdige en gerichte aanpak, kunnen verergering en complicaties vaak worden voorkomen.
Tijd om je wat inzicht te geven in deze veel voorkomende aandoening!
Wat is lipoedeem en hoe ontstaat het?
Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er een verstoorde aanmaak, verdeling en opeenstapeling is van vetweefsel en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfevaten. Het gevolg is onderhuidse, vaak pijnlijke ophopingen van vet(lipo) en vocht(oedeem) dat symmetrisch voorkomt op de heupen, bovenbenen, knieën of armen.
Lipoedeem is een overlevingsstrategie van het lichaam waarbij het lichaam gifstoffen (die het lichaam niet goed kan opruimen, vanwege allerlei verstoringen) zo ver mogelijk van de vitale organen wil hebben. Het lichaam verdunt de gifstoffen met vocht en slaat het op in het vetweefsel. Dit zorgt voor ophopingen en zwellingen.
Lipoedeem is relatief onbekend. Ook is niet precies bekend waarom iemand lipoedeem krijgt. Het komt bijna alleen voor bij vrouwen en vaak zijn er meerdere mensen binnen één familie die lipoedeem hebben. Het ontstaat of verergert vaak bij hormoonwisselingen, bijvoorbeeld tijdens de pubertijd of na een zwangerschap. Lipoedeem wordt vaak verward met obesitas. Echter wordt lipoedeem niet veroorzaakt door teveel eten. Een groot deel van de lipoedeem-patiënten heeft zelfs geen overgewicht. Het verschil tussen lipoedeem en overgewicht is, dat het bijna onmogelijk is om het lipoedeem te laten verdwijnen door gewichtsverlies.
Hoe herken je lipoedeem?
De symptomen en klachten zijn per persoon verschillend en kennen verschillende stadia:
- Plaatselijke vetopslag onder de huid in de benen of armen;
- Vetophopingen rond de enkels. Hierbij zijn de voeten of handen nooit aangedaan;
- Taillemaat is vaak 1-2 maten kleiner dan die van de benen;
- Bij gewichtsverlies verdwijnt het vet wél van de buik, borsten en gezicht, maar moeilijk van de benen en armen;
- Cellulitebeeld (sinaasappelhuid)
- De benen kunnen pijnlijk, zwaar en vermoeid aanvoelen;
- Gevoelige huid bij aanraken (drukpijn);
- Snel ontstaan van blauwe plekken;
- Gewrichtsproblemen (vooral knie- en enkelgewricht);
- Mogelijk verlies van kracht in de benen en armen;
- Vermoeidheid en verminderde algehele conditie;
- Gewichtsproblemen zonder aanwijsbare oorzaak;
- Ongeveer 60% heeft een (al dan niet gediagnosticeerde) vertraagde schildklierwerking.
Lipoedeem kan zich uiten in vele gradaties. Hoe lipoedeem zich per persoon ontwikkelt, is niet te voorspellen. Bij de ene persoon ontwikkelt zich een gering lipoedeem zonder pijnklachten en blijft dit de rest van het hele leven zo. Bij de andere persoon is er sprake van een ernstige vorm, waarbij pijnklachten en mechanische bewegingsbeperking kunnen ontstaan. Het kan een geleidelijk proces zijn, maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan.
Welke factoren beïnvloeden lipoedeem negatief?
Nieuwe inzichten laten zien dat de volgende factoren lipoedeem negatief kunnen beïnvloeden:
- Gewichtstoename;
- Hormonale disbalansen (o.a. oestrogeendominantie en trage schildklier);
- Te weinig beweging;
- Te lang zitten of staan;
- Stress;
- Darmproblemen;
- Ontgiftingsproblemen;
- Bindweefselproblemen;
- Ontstekingen;
- Insulineresistentie;
- Verstoring in de lymfe
Wat zijn de behandelmogelijkheden voor lipoedeem?
Doordat niet precies bekend is hoe lipoedeem ontstaat, is het behandelen ervan niet makkelijk. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium ontdekt wordt, omdat hierdoor verergering en complicaties voorkomen kunnen worden. De behandeling van lipoedeem richt zich op het verminderen van de klachten en vermeerderen van lichamelijke activiteit.
Aangezien het ontstaan van lipoedeem niet kan worden voorkomen, zal indien noodzakelijk, de behandeling ook mede gericht moeten worden op factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden:
- Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet meer verdwijnen! Volg bij overgewicht een dieet om toename van lipoedeem te voorkomen. Bij een normaal lichaamsgewicht heeft afvallen geen effect op het lipoedeem;
- Gezond eten en je voeding aanpassen: Door voeding aan te passen, krijgt het systeem meer rust en de mogelijkheid om verstoringen aan te pakken. Het helpt het lymfestelsel en de darmen om zich te ontdoen van toxines, afvalstoffen, zuren en vetten. Daarnaast worden voedingsstoffen beter uit het bloed opgenomen, waardoor de kans op tekorten verminderd. Goede voeding kan ook de hormonale disbalansen verminderen;
- Voldoende lichaamsbeweging: Wandelen, fietsen, zwemmen of fitness zijn geschikt, omdat ze de lymfevaten stimuleren. Door bewegen worden de spieren versterkt en de algehele conditie verbeterd. Korte en intensieve krachttraining boost de verjongende en spieropbouwende hormonen testosteron en groeihormoon, terwijl het afbrekende en verouderende stresshormoon cortisol binnen de perken blijft;
- Stress reduceren; Stress heeft een negatieve invloed op talloze processen in het lichaam, waaronder het afweersysteem en de stofwisseling. Bewegen, voldoende slaap, tijd voor jezelf maken, plannen en relativeren kunnen helpen om stress te verminderen.
- Gerichte massages met essentiële oliën kunnen de microcirculatie van de bloedsomloop verbeteren. Hierdoor kunnen vetten, afvalstoffen en vocht beter doorstromen. Daarnaast verwijder je de verklevingen (bindweefsel) rond de cellulite. Vermijd hierbij knedende massages. Met manuele lymfedrainage (speciale massagetechniek) probeert een huidtherapeut met bepaalde handbewegingen de verstoorde of beperkte afvoer van de lymfe uit uw aangedane lichaamsdeel te verbeteren. Tevens worden de nog werkende lymfevaten gestimuleerd.
- Draag overdag zo nodig aangemeten steunkousen om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen;
- Het gebruik van supplementen is een optie. Win echter eerst advies in bij een arts of therapeut met ervaring in de complementaire behandeling van lipoedeem.
(bronnen: lipv.nl en dehormoonfactor.nl)
Meer weten? Ik ga graag met je in gesprek over wat ik qua voedingsaanpassingen, bewegingsadviezen en stressreductie voor je kan betekenen?
Niet aarzelen, gewoon bellen of mailen. Of stuur me een bericht, zodat ik snel contact met je op kan nemen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.