De kracht van positieve gedachten!

De kracht van positieve gedachten!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Je kent ‘het roze olifant’-experiment vast wel!
Als je tegen jezelf zegt: ‘Niet aan een roze olifant denken!’, dan doemt het beeld van die roze olifant juist des te sterker op.

Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om gezonder te gaan leven of een paar kilo af te vallen, herkent dit vast. De eerste dagen gaat het super goed, maar na een aantal dagen kan je echt aan niets anders meer denken dan aan alles wat je niet meer ‘mag’!

Hierbij komen allerlei gedachten naar boven en deze gedachten bepalen voor een belangrijke deel of je je doelen wel of niet gaat bereiken. En vooral de zogenaamde negatieve gedachten saboteren je nieuwe gedrag!

Deze negatieve gedachten zijn vaak gebaseerd op overtuigingen die je hebt over jezelf, over anderen en over hoe het leven in elkaar steekt. Overtuigingen die zijn ontstaan vanuit conclusies die jij uit eerdere ervaringen en gebeurtenissen hebt getrokken. Jij ziet dit als de waarheid, jouw waarheid. In feite is het echter en self-fulfilling prophecy. Als je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat je op een feestje nooit van de chips af kunt blijven, zal dit waarschijnlijk ook niet lukken. Je bent misschien zelfs al voor het feestje in gedachten met de chips bezig. En zo wordt deze chips alleen nog maar verleidelijker.

Herkenbaar?
Dan is het allereerst de kunst om deze gedachten niet weg te duwen of je erdoor te laten meeslepen. Want (denk aan de olifant): hoe meer je ze weg wilt duwen, hoe sterker ze terugkomen! Probeer de gedachten er gewoon te laten zijn. Herken en erken ze, zonder oordeel.

Een belangrijk besef om te hebben is dat je niet je gedachten bent. Gedachten zijn geen feiten. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet! Je hebt tenslotte geen controle over welke gedachten opkomen. Je hebt wél de controle over wat je van die gedachten vindt en wat je ermee doet. Je hebt de keuze of je meegaat in een gedachte of niet.

Het is daarom belangrijk om te onderzoeken van welke negatieve gedachten je last hebt en deze gedachten om te zetten in positieve en helpende gedachten. Pas dan vergroot je de kans dat je wél het gewicht bereikt dat bij je past en gezonder leven op de langere termijn volhoudt.

Hoe dan?
Ontdek allereerst de gedachten en overtuigingen die je nieuwe gedrag saboteren.
Welke negatieve gedachten komen vaak voor en herhalen zich geregeld? Je kan negatieve gedachten pas veranderen als je weet hoe je denkt, dus schrijf ze op.

Dit kunnen gedachten zijn zoals:

 • ik stop ermee, want ik kan het toch niet;
 • ik mag geen genietmomentje, want dan val ik nooit af;
 • Het is zonde om de restjes weg te gooien, ik eet ze wel op;
 • Als ik geen gebakje neem, vinden ze me vast ongezellig;
 • Ik neem niets, want als ik er eentje pak, eet ik de hele rol op;
 • Het is toch al niet gelukt, ik begin morgen wel weer.

Maak een top 3 van meest voorkomende belemmerende gedachten
en stel jezelf hierbij de volgende vragen:

 • Zijn deze gedachten waar?
 • Zijn deze gedachten 100% waar?
 • Hoe reageer ik als ik deze gedachten geloof?
 • Wat gebeurt er wanneer ik dit blijf geloven?
 • Wat gebeurt er als ik deze gedachten zou loslaten?

Voorbeeld:
Gedachte: ‘Als ik geen gebakje neem, vinden ze me vast ongezellig’.
Stel jezelf de vraag of deze gedachte echt waar is. Heb jij wel eens gevraagd aan iemand of ze je ongezellig vinden als je geen gebakje neemt? Vind jij andere mensen ongezellig als ze geen gebakje nemen? Vaak is het antwoord ‘nee’ en kloppen deze gedachten dus niet.

Daarnaast is het ook belangrijk om je af te vragen of de gedachte je gaat helpen bij het bereiken van je doel. Is het antwoord wederom ‘nee’, dan weet je dat deze gedachte niet klopt. Sterker nog, het staat het eetgedrag wat je zo graag wilt behoorlijk in de weg. Bedenk wat er gebeurd als je deze gedachte los kan laten.

Buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten.
Als het je lukt om negatieve gedachten om te buigen in positieve gedachten, dan gaat het je pas echt lukken om het gewicht te bereiken dat bij je past. Buig je oorspronkelijke overtuiging dus om naar het tegendeel. Formuleer hierbij in de tegenwoordige tijd en vermijd het woordje ‘niet’.
In plaats van te denken; ‘nu is toch alles al verpest!’ denk je ‘Ik geniet van dit gebakje, nu kan ik er weer een paar dagen tegenaan!’  En in plaats van; ‘Dan vinden ze me vast ongezellig’ denk je ‘Dan vinden ze me vast een doorzetter’.

Als je dit soort positieve overtuigingen maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dan verandert het ‘vanzelf’. Herhaal ze net zolang totdat ze jouw nieuwe waarheid zijn geworden. Moet je eens kijken wat er dan allemaal gaat veranderen voor je!

 

Denk vooral niet dat de stappen hierboven vanzelf gaan. Het kost in het begin veel inspanning en je zal het moeten blijven oefenen. En als het een keer niet lukt, duw het dan niet weg of laat je er niet in meeslepen. Herken en erken de gedachten. Onderzoek de gedachten en buig ze om in iets positiefs. Herhaal de positieve gedachten ook regelmatig in je hoofd, schrijf ze op of spreek ze hardop uit. Alleen dan gaat het je wèl lukken om het gewicht te bereiken dat bij je past en gezonder leven op de langere termijn eigen te maken.